Nájdite 3 rozdiely.

Rukavice sú úplnou ochranou a hygienickou pomôckou v  potravinárskom, či farmaceutickom priemysle. Sú neodmysliteľnou súčasťou pri predchádazní prenosu infekcií, avšak nebolo tomu vždy tak. Pred koncom 18. storočia by ste márne hľadali v lekárstve rukavice pri operáciách. Žiaden chirurg ich na rukách nemal. Zavedenie chirurgických rukavíc v roku 1889 malo obrovský vplyv na bezpečnosť operácií a zachránilo nespočetné množstvo životov. Potreba rukavíc bola nevyhnutnosťou následne aj v potravinárskom a bežnom priemysle.

Bez objavenia gumy by sme dnes latexové rukavice nemali.

Najstarší dôkaz použitia prírodného latexu pochádza zo starovekej mezoamerickej kultúry Olmec, je to najstaršia známa významná civilizácia v mexickej oblasti. V danej dobe sa vyrábali loptičky pre hru. Francúz Charles Marie de La Condamine zaviedol vzorky gumy do Európy v roku 1736 a v roku 1770 Angličan Joseph Prestly podotkol, že je výnimočné odstraňovať ceruzky z papiera, odtiaľ pochádza údajne názov „guma“.

Prvé jednorazové latexové rukavice

Prvý postup spracovania gumy (vulkanizácia) bol v r. 1839, kedy Charles Goodyear spracoval surovú gumu pomocou síry a podrobil ju zahrievaniu. Takto bola menej plastická a zvýšila jej odolnosť. Takto dsa guma stávala čoraz populárnejšia. V 70. rokoch 20. storočia bolo zavedené v Kalkate komerčné pestovanie gumy. V druhej polovici 19. storočia bola guma dostupná a používala sa na rôznorodé účely. Prvé jednorazové latexové lekárske rukavice boli vyrobené v roku 1964 spoločnosťou Ansell Rubber. Tieto rukavice boli sterilne sterilizované rukavice pomocou gama žiarenia a po chirurgickom zákroku boli zneškodnené.

Jednorazové rukavice sú dnes štandardom

Všetky jednorazové chirurgické rukavice by mali spĺňať najvyššiu úroveň kvality a bezpečnosti a byť v súlade so všetkými európskymi normami. Rozoznávajme typy rukavíc: nitril, latex a vinyl. Rukavice sú odporúčané pre všetkých používateľov , ktorí prichádzajú do  kontaktu s chemikáliami, dezinfekčnými prostriedkami, mastnými nečistotami, saponátmi. potravinárskom priemysle pre všetky druhy potravín.

Bez rukavíc ani na krok

NITRIL

Nitrilové rukavice – syntetické chirurgické rukavice bez prachu. Používajú sa pri práci s cytostatikami, potravinárskym priemyslom, kaderníctvom, kozmetológiou, tetovacími salónmi, v laboratóriách, farmaceutických firmách,, nemocniciach, ambulanciách. Je to syntetický materiál minerálnych olejov. Nespôsobuje žiadne alergické reakcie, čo je najväčšia výhoda rukavíc. Odporúčajú sa všetkým používateľom, ktorí prichádzajú do styku s potencionálne infekčným materiálom. Sú perfektnou ochranou proti vírusom a krvou prenášaným patogénom. Sú vhodné pre ľudí alergických na latex. Rukavice majú mikrotexturovanie pre lepšiu priľnavosť. Majú najväčšiu odolnosť proti chemikáliám. Pružnosť je nižšia ako pri latexe, avšak práve preto sú  max. odolný proti pretrhnutiu.

Výhody: prírodný kaučuk, neobsahujú latexové zložky, kde sú možné alergie., odolnejšie proti pretrhnutiu ako latex

Nevýhody: nie sú biologicky rozložiteľné, menej pružné ako latex

LATEX

Prírodný produkt získaný z gumovníkov. Sú vhodné pre laboratóriá, farmaceutiku, nemocnice, potravinársky priemysel, kaderníctvo a kozmetika, ako aj tetérske služby. Latexové rukavice majú hladký alebo mikrotvarovaný povrch. Majú nízky obsah latexových proteínov. Rukavice bývajú flokované (zarážka z vnútornej strany) na vnútornej strane pre ľahšiu absorpciu potu. Sú anatomicky tvarované celotvárovým povrchom pre ľahké uchopenie, aj keď je rukavica mokrá. Latexové rukavice sa odporúčajú pre domáce práce, potravinársky priemysel, ťažký priemysel, pre tých ktorí prichádzajú do styku s chemikáliami, dezinfekčnými prostriedkami, mastnými nečistotami, saponátmi. Sú veľmi jemné, elastické a mäkké. Umožňujú dobrú citlivosť hmatu.

Výhody: – elastický, pružný

Nevýhody: možné alergie, menej odolné ako nitril.

Vinyl

Vinylové rukavice sú syntetický materiál, majú hladký povrch . Oproti nitrilu a latexu sú menej odolné proti pretrhnutiu. Využívajú sa v potravinárstve, farmaceutike, kaderníctvach, tetérskych štúdiách. Sú menej elastické a používajú sa ako lacnejšia alternatíva latexových rukavíc. Zo všetkých rukavíc sú najlacnejšie.

Výhody: syntetický biologick materiál. Cenovo najvýhodnejšie rukavice

Nevýhody: nížšia ochrana ako rpi nitril, či latex voci chemikáliám a mikroorganizmom. Sú trochu tvrdšie ako nitril.

Pudrované a nepúdrované rukavice

Pudrované

Práškové rukavice sú obohatené o kukuričný škrob, čo uľahčuje ich nasadenie, najmä na frekventovaných miestach, a môže zabrániť prilepeniu rukavíc k sebe. Avšak ak sa práškové rukavice nosia dlho, prášok sa môže prilepiť na pokožku užívateľa,  spôsobiť tak alergickú reakciu. Kukuričný škrob môže tiež pôsobiť na alergie alebo citlivosti latexu. V reštauráciách  existujú obavy z toho, že sa práškové rukavice prilepia na ruky, odev alebo povrch po odstránení a spôsobia kontamináciu. Pudrované sa však ľahšie navliekajú ako tie nepúdrované.

Nepudrované

Nepúdrované sú bezprašné, najbežnejšie v potravinárskom priemysle a zdravotníctve.

Rukavice bez prášku prechádzajú procesom známym ako chlorácia, ktorý pomáha robiť latexové rukavice prispôsobivými, takže prášok nie je. Nevýhodou tohto postupu je skutočnosť, že rukavice bez pudru môžu byť rýchlejšie opotrebovateľné a môžu znížiť pevnosť priľnavosti rukavice. Rukavice bez prášku sú tiež drahšie ako práškové rukavice z dôvodu zvýšeného úsilia v procese chlorácie.